Reflektioner kring odling och näringen i våra grönsaker

Det har gått mer än 1 1 år sedan flyttade jag ut på landet efter två decennier i huvudstaden och med åren har mitt intresse för odling fått nytt liv, framförallt mer plats - idag finns utrymmet att odla allt från potatis till tomater, kryddor och grönsaker.

I skrivande stund håller jag som bäst på att förbereda årets sådd av kryddörter till trädgårdstäppan och tre olika sorters tomater som så småningom kommer att planteras ut längs vedbodsväggen och dess solsida.

Egen odling inspirerar

Det är alltid spännande att utveckla odlandet och prova vilka örter/ grödor som fungerar i den egna trädgården och visst smakar det "lite" mer när vi odlar själva. Kanske beror detta till viss del på tiden & engagemanget som vi lägger ner i arbetet med att följa tillväxtprocessen från start till planta som ger skörd - eller vad tror du?

Vikten av frukt, bär & grönsaker

Forskningsstudier visar att många har blivit medvetna om hälsofördelarna med att äta frukt , bär & grönsaker OCH att vi äter betydligt mer från växtriket idag än 1990. Men hur omfattande är näringsinnehållet i våra grönsaker?


Radioprogrammet " Näringen och grönsakerna"

Tidigare i veckan lyssnade jag igen på radioprogrammet "Näringen och grönsakerna" - där vetenskaps journalister granskar vad som har hänt med innehållet i våra grödor i takt med att man har tagit fram nya grönsakssorter som växer snabbare och ger större skördar

I programmet intervjuas fröodlare som vurmar för gamla sorters ekologiska grönsaker som inte går att få tag i på de stora fröfirmorna, och forskare med fokus på fytokemikalier som är en del av växterna och plantornas immunförsvar - som oftast sitter i skalet och de olika färgämnena, polyfenoler.

Viktiga fytokemikalier  

Det har visat sig att fytokemikalierna inte bara skyddar plantorna, när vi äter dem SKYDDAR de även oss - och forskningsrapporter visar att en allt för ensidig växtförädling har resulterat i mindre näringsinnehåll om vi jämför våra kommersiellt odlade grönsaker med dess vilda släktingar.

I jakten på bättre avkastning och tåligare frukter har många viktiga fytokemikalier förädlats bort och i radioprogrammet får vi bla. höra diestist Irene Mattson på livsmedelsverket, professor Marie Olsson på institutet för växtförädling i Alnarp och Johnny Andreasson som driver fröfirman Runåbergs fröer svara på frågor kring detta

Lyssnarvärt på Sveriges Radio https://sverigesradio.se/avsnitt/671926



MER om växternas fytokemikalier även kallade fytonutritenter i webbartikeln om  polyfenoler som tillhör den gruppen OCH  som vi finner i livsmedel som kakao, te, oliver och våra bär för att nämna några. 


2023- 2025 ©Jeanette Wik
Praktiken på landet

Jeanette Wik är utbildad skribent, homeopat och lic. kostrådgivare med en fördjupning i idrottsnutrition. Driver livsstilsbloggen Praktiken på landet tillsammans med sin man och arbetar som kostrådgivare, coach och oberoende distributör för PM International .


Kommentarer

Populära inlägg