Från frukt till grönsak - tomaten
En av våra mest uppskattade grönsaker Tomaten började sin historia 700 fkr. i Sydamerika och Anderna där den växte vilt. Det sägs att det var Aztekerna som i början av 1500 talet gav tomatfrön som en gåva till Spanjorerna som i sin tur introducerade tomaten i Europa.
Man vet inte så mycket om dessa frön i Spanien men däremot så tror man att Morerna som var ett handelsfolk vid den tiden sålde eller gav frön till Italien där man ganska omgående förälskade sig i den nya "frukten" - det Italienska namnet på tomaten "Pommodoro" kommer från Pomme dei moro och betyder äpplet från morerna.
Det dröjde dock ända till 1800 talet innan tomaten nådde den svenska allmänheten och vårt köksbord.Botaniskt sett räknas tomaten som en frukt men används som en grönsak och den tillhör samma samma familj som äggplantan och potatisen. Idag finns fröer till hundratals tomatvarianter - röda, gula, orange, randiga, brunsvarta i alla möjliga storlekar och former.
Ett tips vad gäller förvaringen av tomater är att inte förvara tomaterna i kylskåpet. Dessa "fruktgrönsaker" tål inte kylan speciellt bra, de får en annorlunda konsistens och den goda smaken försvinner till viss del.
Då kan det vara bättre att tillaga en god tomat/pastasås/soppa av de tomater som håller på att bli övermogna och frysa ned såsen eller soppan om du inte avser att äta soppan - eller använda tomatsåsen i matlagningen de närmaste dagarna. Som tur är så försvinner inte antioxidanten lykopen vid upphettning - dess effekt kan tvärtom öka då det blir lättare för kroppen att absorbera lykopenet när du tillagar tomaterna.
Delar några några studier för dig som vill fördjupa dig i forskningen om lutein och lykopen samt en länk till radioprogrammet om näringen & grönsakerna OCH en länk till Runåbergs Fröer - ett familjeföretag som satsat på ekologiska fröer och traditionella sorter utan användning av konstgödsel och kemiska bekämpnings och tillväxtmedel.
2021-2024©Jeanette Wik
DS. Har du frågor kring behandlingar, kostrådgivning eller har funderat på att komplettera din kost med ett tillskott känn dig välkommen att skriva till oss.
Jeanette Wik & Bo Fransson
Referenser och forskningr;
Lutein; https://www.forskning.se/2017/07/05/fargamne-i-gronsaker-kan-dampa-inflammation/
Lutein och ögonhälsa; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21899805/
Lutein och ögonhälsa ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4800098/
Lykopen; https://www.su.se/arkiv-nyheter/forskningsnyheter-arkiv/med-tomat-som-skydd-mot-stressen-1.381635
Lykopen och hjärt & kärl hälsa; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129335/
Lykopen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526570/
Här kan du lyssna till intressanta radioprgrammet om näringen i våra grönsaker med Daniel Öhman i
Matens Pris https://sverigesradio.se/avsnitt/671926
Runåbergs
Fröer https://www.runabergsfroer.se/


.png)

Kommentarer
Skicka en kommentar