Från frukt till grönsak - tomaten

En av våra mest uppskattade grönsaker Tomaten började sin historia 700 fkr. i Sydamerika och Anderna där den växte vilt. Det sägs att det var Aztekerna som i början av 1500 talet gav tomatfrön som en gåva till Spanjorerna som i sin tur introducerade tomaten i Europa.

Man vet inte så mycket om dessa frön i Spanien men däremot så tror man att Morerna som var ett handelsfolk vid den tiden sålde eller gav frön till Italien där man ganska omgående förälskade sig i den nya "frukten" - det Italienska namnet på tomaten "Pommodoro" kommer från Pomme dei moro och betyder äpplet från morerna.

Det dröjde dock ända till 1800 talet innan tomaten nådde den svenska allmänheten och vårt köksbord.Botaniskt sett räknas tomaten som en frukt men används som en grönsak och den tillhör samma samma familj som äggplantan och potatisen. Idag finns fröer till hundratals tomatvarianter - röda, gula, orange, randiga, brunsvarta i alla möjliga storlekar och former.



Lykopen och Lutein

Tomaten innehåller förutom näringsämnen som C vitamin, folat, kalium, vitamin K1 även karotenoiderna lutein och lykopen som har fått en del uppmärksamhet inom den medicinska forskningen

Lutein finns i hög koncentration längst bak i ögat - i gula fläcken ( makula) och är tillsammans med en annan karotenoid zeaxantin oumbärligt för vårt färg och mörkerseende såväl som detaljsyn. Luteinet skyddar ögat mot skadligt högenergiljus, blått ljus ( från tex dataskärm eller ipad) och skonar ögat från skadliga reaktiva syreföreningar sk. fria radikaler. 

Forskningen har visat att intag av bland annat lutein kan minska risken för grå starr och åldersförändringar i den gula fläcken och nyare studier vid Linköpings Universitet har visat att Lutein även har en skyddande effekt vid hjärt & kärlsjukdom.I kosten finner vi Luteinet i färgstarka grönsaker som tomater men också i grönsaker som spenat, broccoli, bryssekål och grönkål.

Lykopen ger upphov till den röda färgen hos den mogna röda tomaten och studier visar att lykopenhalten i tomaterna är relaterade till färgen. Ju rödare en tomat är desto mer innehåller den OCH de mindre tomaterna innehåller oftast mer. Lykopen är ett organiskt fettlösligt ämne som finns i plantor, växter och hos oss människor finner vi det i blodplasman. 

Det har visat sig vara en kraftfull antioxidant som dämpar inflammationer, minskar risken för oxidativ stress i cellerna och har en mängd skyddande egenskaper för vårt hjärta och våra blodkärl.I kosten finner vi Lykopen främst i tomater och vattenmelon, men även i aprikoser, röd paprika, nypon, granatäpplen.
 Men för att tas upp på bästa sätt i mag-tarm-kanalen behövs tillgång till fett - därför kan det vara en fördel att äta tomaterna tillsammans med en nyttigare matolja som tex. olivolja. 


Solmogna tomater gör en sallad 

I år har vi åter valt att odla tre  nya sorter längs vedbodens gavel där tomatplantorna får mest soltimmar. Solmogna tomater kan göra en fin sallad på egen hand och smaka fantastiskt. 

Genom att skiva tomaterna i tjocka skivor, tillsätta en skvätt olivolja, balsamvinäger, lite salt  så har du  en enkel tomatsallad till måltiden. Har du färska kryddor som basilika eller oregano hemma kan du med fördel toppa tomatskivorna med några basilikablad eller färsk oregano.

Ett tips vad gäller förvaringen av tomater är att inte förvara tomaterna i kylskåpet. Dessa "fruktgrönsaker" tål inte kylan speciellt bra, de får en annorlunda konsistens och den goda smaken försvinner till viss del. 

Då kan det vara bättre att tillaga en god tomat/pastasås/soppa av de tomater som håller på att bli övermogna och frysa ned såsen eller soppan om du inte avser att äta soppan - eller använda tomatsåsen i matlagningen de närmaste dagarna. Som tur är så försvinner inte antioxidanten lykopen vid upphettning - dess effekt kan tvärtom öka då det blir lättare för kroppen att absorbera lykopenet när du tillagar tomaterna. 

Delar några några studier för dig som vill fördjupa dig i  forskningen om lutein och lykopen samt en länk till radioprogrammet om näringen & grönsakerna OCH en länk till Runåbergs Fröer -  ett familjeföretag som satsat på ekologiska fröer och traditionella sorter utan användning av konstgödsel och kemiska bekämpnings och tillväxtmedel.

2021-2024©Jeanette Wik 

DS. Har du  frågor kring behandlingar, kostrådgivning eller har funderat på att komplettera din kost med ett tillskott känn dig välkommen att skriva till oss. 

Jeanette Wik & Bo Fransson 

Referenser och forskningr;

Lutein; https://www.forskning.se/2017/07/05/fargamne-i-gronsaker-kan-dampa-inflammation/

Lutein och ögonhälsa; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21899805/

Lutein och ögonhälsa ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4800098/

Lykopen; https://www.su.se/arkiv-nyheter/forskningsnyheter-arkiv/med-tomat-som-skydd-mot-stressen-1.381635

Lykopen och hjärt & kärl hälsa; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129335/

Lykopen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526570/

Här kan du lyssna till intressanta radioprgrammet  om näringen i våra grönsaker med Daniel Öhman i 

Matens Pris  https://sverigesradio.se/avsnitt/671926

Runåbergs Fröer https://www.runabergsfroer.se/

Kommentarer

Populära inlägg