Naturliga växtämnen - polyfenoler

Allt fler forskningsstudier kring kosten och nutritionens betydelse för vår helhetshälsa publiceras och som kostrådgivare får jag ofta frågor som rör detta område. En fråga som jag har fått vid ett flertal tillfällen handlar om polyfenoler.  

Vad är polyfenoler ?

Polyfenoler är naturliga växtämnen som finns i tex. medicinalväxter, frukt, bär, kryddor, grönsaker och de skyddar själva växten från virus, bakterier, skadeinsekter, svampar eller överdriven UV strålning.

Dessa skyddande fenolföreningar bidrar med färg, doft och smak till frukt, bär, kryddor och grönsaker .

Många av dem fungerar som antioxidanter i kroppen och neutraliserar de skadliga fria radikaler som annars skulle kunna skada cellerna. I många studier har de visat sig ha en positiv effekt på vår inlärningsförmåga, minnet och vår förmåga att koncentrera oss – att kunna hålla fokus.

Forskningen visar att polyfenoler genom olika processer i kroppen bidrar till att reducera inflammationer som är till grund för våra vanligare folksjukdomar och minskar risken för blodproppar. Bifogar länkar till intressanta studier som gjorts längst ned i inlägget.

I  andra studier publicerade 2019 och i en publikation i den vetenskapliga tidskriften Sport Medicine 2020  lyfter man fram polyfenolernas effekt i samband med träning, prestation OCH återhämtning. 

 Studier visar också på att de kan bidra till matsmältningen genom att motverka de skadliga och gynna  de välgörande bakterierna i tarmfloran.

Något som det senaste decenniets forskning kring vårt mikrobiom (vår tarmflora) lyfter fram som superviktigt när det kommer till att stödja vår immunhälsa på bästa sätt - idag vet många att en stor del av vårt immunförsvar är lokaliserat just i tarmen.

Vilka livsmedel räknas som polyfenolrika?

I naturen har man hittills funnit flera tusen olika polyfenoler OCH livsmedel som innehåller mer ärbland annat  blåbär, blåa druvor, svarta & röda vinbär, hallon, jordgubbar, hjortron, lingon, tranbär, vindruvor, granatäpplen, nektariner, spenat, broccoli, röd lök, röd kål, kakao, te, pepparmynta, timjan, salvia, rosmarin, gurkmeja för att nämna några.

Bifogar en bild från en tidigare bärskörd då vi hade plockat svarta vinbär & hallon från gården och hjortron – de två sistnämnda räknas egentligen som små stenfrukter men de allra flesta av oss kallar dem bär.

Vilken färgpalett från naturens skafferi – som är både gott och enkelt att komplettera till en mängd olika måltider från frukost till efterrätt. Förutom att vara näringstäta, rika på vitaminer och mineralämnen innehåller de också dessa naturliga växtämnen "polyfenoler”


Avrundar här med  ett intressant filmklipp på 17 minuter med läkaren och forskaren John Cryan om de GODA hälsoeffekterna av probiotika, prebiotika och våra naturliga växtämnen Polyfenoler.

https://www.youtube.com/watch?v=vKxomLM7SVc

2021 - 2024©Jeanette Wik 

Har du frågor om kostrådgivning eller de kosttillskott som vi har valt att komplettera maten med - känn dig välkommen att kontakta oss med ett direktmejl till

Praktiken på landet

Referenser och studier 

Intressant forskning pågår – bifogar länkar till studier som har publicerats  för dig som vill fördjupa dig.

Polyphenols and glycemic control

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728631/

Oxidativ stress och inflammation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055983/

Inflammation och vår hjärt & kärlhälsa

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651847/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24444877/

Polyfenoler och vår mage/tarmhälsa

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216723/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29063625/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21324330/

Publikationer - referenser - studier 2019 - 2022 

Health benefits of polyphenols - a concise review ( published study 2022) 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35694805/ 

Natural polyphenols - a potential prevention  ( published study 2022) 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36134531/

Osteoporosis - the role of macronutritents, micronutritents, polyphenols

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35276879/  ( published study 2022)

Diet and brain health - which role play polyphenols ( published study 2019) 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29237377

Polyphenols: Potential Beneficial Effects of These Phytochemicals in Athletes ( published 2020)

Fruit-Derived Polyphenol Supplementation for Athlete Recovery 

/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6445811/  ( published study 2019)



Kommentarer

Populära inlägg