Våra viktiga mikronäringsämnen
Räcker det inte med att äta bra?
Det är en fråga jag har fått många gånger när det kommer till kostvanor, nutrition & välmående och visst är det så - maten vi äter spelar en viktig roll när det kommer till vår helhetshälsa.
Men trots att vi äter bra och försöker äta varierat i regnbågens alla färger OCH följa det nordiska rådets uppdaterade näringsrekommendationer ( som livsmedelsverket baserar sina rekommendationer på) - så kan det vara utmaning i en aktiv vardag att hinna med att laga mat från grunden och samtidigt komma ihåg att välja endast bra råvaror och livsmedel som gör skillnad för näringsinnehållet .
Enligt senare forskningsrön som bland annat diskuteras i dokumentären den "Sista skörden" som publicerades 2017 i SVT äter vi faktiskt mer grönsaker än vi gjorde på för några decennier sedan - men ändå talar man om brister vad gäller våra mikronäringsämnen i våra grödor ; vitaminer & mineralämnen.
Dokumentären som är sevärd innehåller intervjuer med forskare och jordbrukare och går att hyra via Vimeo och TMQ film som producerar naturfilmer och dokumentärer för Sveriges televsion och utbildningsradion -länken till deras program finner du längst ned.
Vitaminer sköter många funktioner i kroppen
De flesta vet att vi behöver vitaminer för att må bra och för att kroppen ska fungera optimalt - men vad är vitaminer egentligen och hur påverkar de kroppen?
Ordet vitamin härstammar från det latinska ordet vita och betyder liv.
Vitaminerna är livsnödvändiga mikronäringsämnen som sköter många olika funktioner i kroppen - de behövs för vår ämnesomsättning och för omsättningen av fetter, kolhydrater, proteiner, mineralämnen.
De krävs för både tillväxt och kroppens vävnader, bidrar till att blodet koagulerar och ser till att vårt mörkerseende fungerar, skyddar cellerna mot fria radikaler och bidrar till att motverka infektioner.
Vår kropp består av ca 37 biljoner celler (enligt senare studier)och om dessa inte får tillräckligt med aminosyror, mineraler och vitaminer kan det försvåra processen att skapa proteiner som är kroppens byggstenar.
Så länge vi växer behövs en ständig nyproduktion av celler i kroppen som sedan med åren ska underhållas och ersättas för att funktionen ska vara så bra som möjligt genom hela livet.
En stor del av detta underhållningsarbete som pågår i kroppen kräver bland annat vitaminer för att vi ska fortsätta att må bra. Vi kan dock inte framställa alla vitaminer på egen hand i kroppen och därför behöver de tillföras primärt via kosten och vid behov komplettera med ett kvalitativt kosttillskott.
Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer
Fyra fettlösliga A,D, E och K som kan lagras i kroppen till viss del och de vattenlösliga B vitaminerna som består av flera vitaminer samt vitamin C.
Det enklaste sättet att försäkra sig om att få i sig alla näringsämnen är att äta så näringstätt som möjligt, tillföra vitaminer genom kosten och se till att få i oss de vattenlösliga C och B vitaminerna varje dag då kroppen inte kan lagra dessa i tillräckligt stor mängd för senare användning - med undantag B12

Behovet av näringsämnen varierar
Faktorer som påverkar upptaget av näringsämnen som vitaminer & mineraler är tex.rökning, miljögifter, låggradiga inflammationer i kroppen, vissa sjukdomstillstånd och medicinering som kan leda till ett försämrat upptag, om vi är fysiskt aktiva och tränar mycket, vår ålder eller långvarig stress - ett tillstånd som gör det svårare för kroppen att ta upp näring från kosten samtidigt som näringen förbrukas i en snabbare takt.
Behovet varierar också i förhållande till om det finns utrymme för återhämtning och en god sömn. Så med andra ord finns det många faktorer att ta hänsyn till när vi tänker nutrition och välmående - och vårt näringsbehov är beroende på var vi befinner oss i livet.
Våra livsviktiga mikronäringsämnen; vitaminerna behövs för att upprätthålla helhetshälsan och återfinns i varierande mängd i både animaliska och vegetabiliska livsmedel - med undantag för B12 och D vitamin som stort sett finns i animaliska livsmedel och C vitamin som huvudsakligen finns i frukt och grönt.
I vilka livsmedel finner vi vattenlösliga & fettlösliga vitaminer?
De allra flesta B vitaminerna finns i proteinrika livsmedel som kött, fisk, ägg och mjölk men finns även i vegetabilier.
B1 Tiamin; Ceralier, baljväxter, mandel och nötter
B2 Riboflavin; baljväxter, svamp och gröna bladgrönsaker,
B3 Niacin; baljväxter, nötter och frön,
B6 Pyridoxin; bananer, hirs och bovete,
B7 Biotion; lever och äggula
B9 Folat; gröna bladgrönsaker, rotfrukter, frukter, bär föratt nämna några.
B 12 Kobalamin; kött, fisk, skaldjur, mjölk, ost
https://livsstilochinspiration.blogspot.com/2021/09/vitamin-d-och-var-halsa.html
D2 är den vegetabiliska formen av vitaminet som finns i svamp,berikade ris, soja och havreprodukter.
A vitamin finns i feta fiskar och ost men också imorötter, pumpa, tomater, mango och nypon.
E vitamin får vi genom att äta vegetabilier som nötter, frön, vegetabiliska oljor, gröna bladgrönsaker, aprikoser, svarta vinbär och röd paprika.
K vitamin finns bland annat i vegetabiliska oljor som soja och rapsolja, gröna bladgrönsaker, spenat, brysselkål, grönkål, avokado och boccoli.
©Jeanette Wik
Lic. kostrådgivare & coach
DS Har du frågor kring kosten och de kosttillskott som vi har valt att komplettera maten med, känn dig välkommen att skriva ett direktmejl så återkommer vi till dig.
Referenser och studier;
http://www.imperial.ac.uk/news/177778/eating-more-fruits-vegetables-prevent-millions/
https://academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477
.png)
.png)

.png)

Kommentarer
Skicka en kommentar