Glutenfria frukostbröd

Det är inspirerande att prova nya recept, såväl som variera och experimentera med de som redan finns antecknade i den egna receptsamling. Här har jag valt att baka en ny variant av glutenfria frukostbröd

Ingredienser för ca 8 - 10 frukostbröd 

3 dl Havremjöl
0,5 dl Havregryn
2 dl Boveteflingor
1.5  msk Psylliumfrön
1 pkt Torrjäst ( komplettera gärna med fiberhusk för en smidigare deg)

1 dl Yoghurt PRO B4 som går att byta ut mot annan naturell yoghurt
0. 5 dl Plommonkräm  ( av färska eller torkade plommon)

1 msk Honung
1/2 - 1 tsk Salt

1 tsk Brödkryddor 
 2 - 2.5 dl Vatten

Blanda samman alla torra ingredienser.

Värm upp vattnet tillsammans med yoghurt, honung och plommonkräm till fingervarm temp. tillsätt jästen och sedan alla övriga ingredienser och rör samman. Jag har använt torrjäst men det går att byta ut mot vanlig jäst motsvarande 1/2 paket.

Låt degen stå i 60 -75 minuter innan du bakar ut den OCH till receptet ovan använder du ingen kavel utan tar en klick deg med mjölad hand, formar den med ett lätt tryck på en smörad plåt eller smörpapper. 

Bra att ha i åtanke är att den glutenfria degen ej har samma förmåga att jäsa som en vanlig deg därför brukar jag  använda fiberhusk ( finmalet psylliumskal) när jag bakar glutenfritt matbröd. Fiberhusk bidrar till att degen sväller och blir smidigare att hantera. De finmalda psylliumskalen bidrar också till att brödet blir saftigt.

Idag provade jag att baka med endast torrjäst och psilliumfrön. Degen blev riktigt kladdig men brödet blev också MYCKET saftigt och gott. Vill tillägga att glutenfri deg ofta är lösare och annorlunda i konsistensen i förhållande till vanlig vetedeg med gluten - och för mycket mjöl när du bakar glutenfritt kan göra brödet torrt och smuligt.

I receptet ovan används yoghurt som jag har tillrett, en yoghurt som innehåller probiotika (goda mjölksyrebakterier) och prebiotika som supportrar vår mage/tarmflora och vår helhetshälsa på ett bra sätt. Mer om hur du tillagar den finner du längst ned i inlägget. 




Frukostfrallorna gräddas i uppvärmd ugn i ca 200-225 grader mitt i ugnen och i ca 15 min. Väl ute ur ugnen och färdiggräddade,penslar jag dem med ljummet vatten och lite rapsolja. Nu är de färdiga att njutas av tillsammans med valfritt pålägg och en kopp te. 

Jeanette Wik
Praktiken på landet

HÄR finner du en länk till Instagram där jag har publicerat ett filmklipp på hur du tillagar yoghurten. Har du några frågor kring denna eller receptet. Känn dig välkommen skriva ett direktmejl.

Feel Good Yoghurt







Kommentarer

Populära inlägg