Vegetarisk gryta - smakrik Dal
Matlagning inspirerar och jag spenderar gärna tid i köket, provar nya recept, experimenterar med ingredienser, kryddor och smaker.
En favorit bland vegetariska grytor är den Indiska rätten Dal som går att variera efter tycke och smak. Den klassiska varianten brukar innehålla röda linser, lök, tomater och kryddor som chili, ingefära, vitlök och spiskummin och kardemumma.
Men du kan alltid tillaga din egen variant av allt som serveras och i detta recept har jag inkluderat kokosmjölk och en växtbaserad plantfraiche som går att att bytas ut mot en mjölkbaserad cremefraiche, samt paprika och spenat. Istället för chili använde jag berbere kryddan som är en blandning av ett flertal smakrika kryddor.
Två olika recept på berbere kryddan finner du längst ned i detta inlägg.
Foto; Jeanette WikMin variant av DAL - linsgryta för 4-5 personer
Röda linser förkokta ca 600 gr
2 -3 Tomater - går att byta ut mot en burk krossade tomater
ca 1 dl Kokosmjölk
ca 1 dl Plantfraiche
1 Lök
2 Vitlöks klyftor - komplettera med mer efter tycke och smak
1 /2 röd Paprika
2 dl färska bladspenat
1 tsk Gurkmeja malen
1 tsk Kardemumma malen
1 tsk Ingefära malen
1 tsk Berbere - Etiopisk kryddblandning
1 tsk koriander
ca 6 dl vatten
1/2 st buljongtärning / grönsak eller umami
1. Hetta upp en gryta och rör ner finhackad lök, paprika, kryddor och pressad vitlök. Fräs i ca 2 minuter.
2.Rör ner de finhackade tomaterna, 1 /2 tsk koriander, plantfraichen, kokosmjölken och linserna.
3. Späd med vatten, koka upp tillsammans med 1/2 buljongtärning .
4. Innan det är dags att ta av grytan från spisen tillsätt de färska spenatbladen och rör om. Smaka av och späd ut med mer kokosmjölk eller plantfraiche om du önskar en mildare smak på grytan.
5. Servera med en klick valfri yoghurt och koriander.
Allt gott
©Jeanette Wik 2022
Två recept på Berbere - Etiopisk kryddblandning finner du här
Zeinas Kitchen https://zeinaskitchen.se/berberekrydda/
Köket https://www.koket.se/marcus_samuelsson/_/_/berbere___etiopisk_kryddblandning
.png)
.png)

Kommentarer
Skicka en kommentar